Het koor
Op 3 september 1977 stichtte Johan Goethals het koor "Sanguis Christi" in de Heilig Bloedbasiliek. Hij leidde het koor maar liefst 43 jaar lang vol toewijding en enthousiasme. De naam Sanguis Christi (Latijn voor "Bloed van Christus") verwijst naar het "Heilig Bloedspel", een muziekspektakel van Arthur Meulemans dat vroeger plaats vond op de markt van Brugge. In 2020 werd dit koor in volle coronacrisis opgedoekt.
Kort nadien werd Sebastiaan Inghelbrecht door de Edele Confrerie verzocht om een nieuwe zanggroep op te richten, ter opluistering van de erediensten in de basiliek, met de naam "Vocaal Ensemble Sanguis Christi". Architect Piet Viérin, lid van de Edele Confrerie, is voorzitter van het ensemble.
Het ensemble bestaat uit 4 personen: sopraan, alt, tenor en bas; maar we hebben plannen om uit te breiden tot 8 personen. Wie interesse heeft om lid te worden van het Vocaal Ensemble Sanguis Christi, richt zich het best tot de cantor Sebastiaan Inghelbrecht via info@holyblood.com
Kandidaten moeten noten kunnen lezen en dienen een zangproef af te leggen. Verder wordt er van de leden verwacht dat ze, voorafgaand aan de repetities, hun partituren thuis zelfstandig voorbereiden.
Cantor Sebastiaan Inghelbrecht
Sebastiaan Inghelbrecht behaalde in 2003 het diploma Master in de muziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. Van april 2003 tot augustus 2012 was hij als organist verbonden aan de Heilig Bloedbasiliek.
Daarna werd hij leerkracht notenleer, begeleidingspraktijk en compositie aan de Academie voor Muziek Woord en Dans te Aalter, alsook leraar piano en zang aan de muziekschool van Damme. Ondertussen bleef hij ook zeer actief betrokken bij allerlei projecten als organist, koordirigent en componist. In november 2016 ging zijn "Requiem" in première in de Brugse Sint-Jozefkerk.
Sinds 2018 is hij opnieuw verbonden aan de Heilig Bloedbasiliek, niet als organist maar als cantor. In 2020 richtte hij op verzoek van de Edele Confrerie het nieuwe "Vocaal Ensemble Sanguis Christi" op, waarover hij de muzikale leiding heeft.
Het orgel
Reeds vanaf het begin van de 16de eeuw is er sprake van orgels en orgelmakers in de rekeningen van de Edele Confrérie. In de archieven staan verschillende orgelbouwers vermeld die reparaties uitvoerden of een nieuw orgel plaatsten gedurende de 16de, 17de en 18de eeuw.
Belangrijke namen zijn Lauwereyns Veldam, Jan Waghers (16de eeuw), Crespin du Bois, Boudewijn Ledou (17de eeuw).
In 1751 schonk Isabelle Claesman, dochter van de Baron van Male, een nieuw orgel gemaakt door de befaamde Brugse orgelbouwer Andries Jacob Berger (1712 - 1774). Dit waardevolle instrument werd vernietigd of verdween tijdens de Franse revolutie.
De Brugse orgelbouwer Hooghuys vervaardigt een nieuw orgel in 1836. Dit wordt geplaatst op een nieuw oksaal in de westgevel. Voor de plaatsing van een nieuw glasraam moest dit oksaal echter verdwijnen. Het oksaal met orgel werd afgebroken in 1854 en doorverkocht aan onderpastoor Slock uit Roeselare. Het laat-romantisch orgel dateert van 1912, en is van de hand van orgelbouwer Jules Anneessens uit Menen.
De organisten van de basiliek waren in de loop van de geschiedenis meestal ook organist van de Sint-Donaaskathedraal op de Burg.
Organist Eric Hallein
Eric Hallein is sinds september 2012 als organist verbonden aan de Heilig Bloedbasiliek. Hij is ook artistiek leider van de Orgelkring Adriaen Willaert die concerten organiseert in de regio Brugge/Roeselare, zie: www.organassociation-adriaenwillaert.com. Naast zijn diploma Master in de Muziek specialisatie orgel, behaalde hij tevens de Hogere Diploma's voor klavecimbel en kamermuziek. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Conservatorium van Maastricht.
In 1981 werd Eric Hallein Laureaat van de Stichting Horlait-Dapsens. Als concertorganist trad hij op in de meeste landen van Europa alsook in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Vietnam. Hij maakte verschillende opnames voor de Belgische radio, de Spaanse radio en de Poolse TV. Daarnaast realiseerde hij o.a. de cd's: "Symfonische orgelmuziek uit Vlaanderen", "Flor Peeters Organworks" en "Orgelklanken uit het Brussels Conservatorium" met muziek van Lemmens, Widor, Tinel en Jongen.
Van 1981 tot 1996 doceerde Eric Hallein Praktische Harmonie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en ook korte tijd aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Verder was hij leraar begeleidingspraktijk, orgel, klavecimbel, ensemble, klavierklas en kamermuziek aan de Academies van Ieper, Menen en Roeselare, waar hij ook klavecimbel- en pianobegeleider was.
Help ons het Jules Anneessens orgel restaureren!
Ons orgel luistert reeds meer dan honderd jaar wekelijks liturgische diensten en bedevaarten op. Het is dan ook niet te verwonderen dat alle onderdelen aan restauratie toe zijn. Om het orgel helemaal te optimaliseren wil de Confrerie graag enkele klankkleuren toevoegen: Basson-Hautbois 8, Quinte 3, Fourniture, Violoncelle 8 en Viole 4.
Wil jij dat dit prachtige orgel bespeelbaar blijft? Steun dan dit erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 Euro per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.
Adres: Burg 13, 8000 Brugge
Rekeningnummer:
IBAN BE53 7440 7770 3053
BIC/SWIFT KREDBEBB
Vermelding: gift - Heilig Bloed Basiliek
